Wat is een longfunctieonderzoek?

Tijdens een longfunctieonderzoek wordt getest hoe goed uw longen functioneren. Mensen met longproblemen moeten zeker éénmaal een dergelijk onderzoek ondergaan. Daarna zijn controleonderzoeken vaak noodzakelijk. Met deze testen kan een arts een juiste diagnose stellen, het resultaat van een behandeling nagaan of de evolutie van een ziekte volgen.


Hoe wordt de longfunctie gemeten?

Om de resultaten op een correcte manier te interpreteren, meten we eerst uw lengte en uw gewicht. Als we al uw gegevens hebben ingevoerd in de computer, vragen we u om een mondstuk te plaatsen tussen de tanden (of tandprothese) en de lippen. Via dit mondstuk bent u verbonden met het toestel waarmee de werking van uw longen wordt nagegaan. Hierna sluiten we de neus af door een neusklem. Nu ademt u rustig in en uit langs de mond. U volgt verder de instructies op die de dokter u geeft (zoals volledig uitademen, heel hard blazen, heel diep inademen).

Alle longfunctietesten worden zittend uitgevoerd. De onderzoeken kunnen belastend zijn omwille van het vele blazen maar zijn niet gevaarlijk of pijnlijk.


Voorbereiding

Het is aangeraden om 12 uur voorafgaand aan de consultatie geen puffs meer te gebruiken, deze kunnen het resultaat van de test(en) beïnvloeden. Als het toch onmogelijk is om uw puff te staken, vertel dit dan zeker aan de dokter.

Doe geen zware inspanning meer vlak voor het onderzoek, zodat u rustig en ontspannen bent.

Rook niet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek.


Wat wordt er gemeten?

* Spirometrie

Een spirometrie is het basisonderzoek voor een pneumologische patiënt en omvat de '1-seconde waarde'. Dit is de hoeveelheid lucht die u na een zo diep mogelijk inademing in 1 seconde tijd kunt uitblazen.

Doel: nagaan of er een luchtwegvernauwing is.

Hoe? Deze test bestaat uit 3 grote delen: een diepe, volledige inademing, een geforceerde, volledige uitademing, een geforceerde, volledige inademing. Tijdens deze test wordt u continu aangemoedigd om uw uiterste best te doen. We herhalen deze test enkele malen om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

* Weerstandsmeting

De weerstandsmeting gebeurt in de 'body box', een glazen cabine die we volledig kunnen afsluiten. U blijft ons horen via een intercomsysteem.

Doel: meten van de luchtweerstand en longvolumes.

Hoe? Wij vragen u om rustig in en uit te ademen door het mondstuk. Vervolgens sluit er een klepje en is het de bedoeling dat u rustig in- en uitademt tegen dit klepje. Om de totale longinhoud te meten, ademt u volledig uit om dan nadien weer helemaal in te ademen.

* Diffusiecapaciteit

Doel: nagaan hoeveel zuurstof er vanuit de longen in het bloed kan worden opgenomen.

Hoe? Wij vragen u om rustig volledig uit te ademen, dan snel diep in te ademen en uw adem vast te houden gedurende 10 seconden. Vervolgens mag u terug volledig uitademen.


Bronchodilatatie

Doel: nagaan hoe de luchtwegen reageren op luchtwegverwijdende medicatie (hiervoor gebruiken we een Ventolin® puffer).

Hoe? Eerst meten we de '1-seconde waarde'. Vervolgens krijgt u 4 Ventolin® inhalaties en na 10 minuten meten we opnieuw deze waarde. Zo kunnen we evalueren of de luchtwegobstructie nog reversibel (omkeerbaar) is of niet. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld het verschil maken tussen COPD (chronische bronchitis) of astma.